Adab menghidangkan makanan dan minuman mengikut hukum syarak:-
Mengelap pinggan mangkuk sebelum digunakan
Menggunakan pinggan mangkuk yang berkeadaan baik dan bersih
Menyusun hidangan dengan kemas
Menyediakan keperluan yang cukup seperti air basuh tangan, tuala atau tisu
Adab orang yang menghidangkan makanan:-
- Menutup aurat
- Menyegerakan penyediaan makanan
- Menyediakan makanan yang mencukupi
- Menyediakan makanan yang terbaik
- Tidak mengangkat makanan sehingga selesai makan
- Sentiasa ceria semasa menghidangkan makanan
- Menghulurkan makanan dan minuman dengan kedua belah tangan
- Keutamaan kepada yang lebih tua
Faedah beradap ketika menghidang makanan dan minuman:-
- Dirahmati Allah
- Dipandang mulia dan disayangi
- Dihindari penyakit
- Ketenteraman hidup
- Kemas dan teratur
INFO DAN CONTOH YANG MENARIK
ReplyDelete