Saturday, 27 October 2012

Adab Menghidang Makanan Dan Minuman


Adab menghidangkan makanan dan minuman mengikut hukum syarak:-



Mengelap pinggan mangkuk sebelum digunakan



Menggunakan pinggan mangkuk yang berkeadaan baik dan bersih



Menyusun hidangan dengan kemas



Menyediakan keperluan yang cukup seperti air basuh tangan, tuala atau tisu



Adab orang yang menghidangkan makanan:-

  • Menutup aurat
  • Menyegerakan penyediaan makanan
  • Menyediakan makanan yang mencukupi
  • Menyediakan makanan yang terbaik
  • Tidak mengangkat makanan sehingga selesai makan
  • Sentiasa ceria semasa menghidangkan makanan
  • Menghulurkan makanan dan minuman dengan kedua belah tangan
  • Keutamaan kepada yang lebih tua

Faedah beradap ketika menghidang makanan dan minuman:-
  1. Dirahmati Allah
  2. Dipandang mulia dan disayangi
  3. Dihindari penyakit
  4. Ketenteraman hidup
  5. Kemas dan teratur

1 comment: